Rezene çayı sağlık alanında yıllardır kullanılan sarı renkli ve uzun boylu bir bitkidir. Yüzyıllar boyunca şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Başlangıçta Akdeniz’e özgü bir bitki olan rezene günümüzde tüm dünyada yetişmektedir. Rezene tohumları kurutulup rezene çayı yapmak için kullanılır. Rezene çayı rahatlatıcı kokusu ve hafif acı tadıyla meyan kökü tadına sahiptir. Rezene çayının gözleri güçlendirdiği, hormonları düzenlediği, sindirimini rahatlattığı ve hafızaya […]
Rezene çayı sağlık alanında yıllardır kullanılan sarı renkli ve uzun boylu bir bitkidir. Yüzyıllar boyunca şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Başlangıçta Akdeniz’e özgü bir bitki olan rezene günümüzde tüm dünyada yetişmektedir. Rezene tohumları kurutulup rezene çayı yapmak için kullanılır. Rezene çayı rahatlatıcı kokusu ve hafif acı tadıyla meyan kökü tadına sahiptir. Rezene çayının gözleri güçlendirdiği, hormonları düzenlediği, sindirimini rahatlattığı ve hafızaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu eşsiz çayı neredeyse tüm marketlerden veya aktarlardan satın alabilirsiniz. Bu yazımızda sizlerle rezene çayının faydalarını, zararlarını ve olası yan etkilerini paylaşacağız.
İşte sizin için hazırladığımız rezene çayının sağlığa yararlı etkileri:
Rezene çayı, antimikrobiyal ve antiviral doğal bir ilaçtır. Üşüdüğünüzde rezene çayını içmek, vücudunuzun bağışıklık sisteminize saldıran patojenlere karşı savaşmasına yardımcı olabilir.
Bir bardak rezene çayı içmek uzun bir günün ardından dinlenmek harika bir fikirdir. Rezene çayı sindirim kasları da dahil olmak üzere vücut kaslarınızı rahatlattığından, çayı içtikten sonra yatağa daha rahat yatabilirsiniz. Böylece doğal bir yolla uykusuzluk sorununuzu çözebilirsiniz.
Rezene yüzyıllardır anne sütünün kalitesini ve miktarını arttıran bir bitki olarak kullanılıyor. Rezenenin anne sütü üzerindeki olumlu etkilerini kanıtlayan bazı tıbbi araştırmalar da bulunmaktadır.
Eğer mide bozulması, mide gazı sorunu veya ishal yaşıyorsanız rezene çayı tüketebilirsiniz. Rezenenin sindirime yardımcı etkileri bu sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sıcak su da midenize iyi gelebilir.
Rezene çayı ortamdaki, vücudunuzun sürekli maruz kaldığı zararlı maddelerle mücadele etmek için gereken antioksidanları içerir. Rezene çayı içtiğinizde antioksidanlar kanınızdaki moleküllere yapışır. Bu durum da böbrek ve karaciğer üzerindeki yükü azaltır, yeni hücre üretimine yardımcı olur ve hatta yaşlanmayı yavaşlatır.
Rezene çayı, kötü kokuyu gidermenin doğal yollarından biridir. Çünkü rezene, nefesinizin kötü kokmasına neden olan patojenleri temizleyen antibakteriyel özelliklere sahiptir. Durum ne olursa olsun, yatmadan önce veya sabah kalktığınızda bir fincan rezene çayı içmek, ağız kokunuzu yok etmenize yardımcı olabilir.
Rezene çayı sindirim kaslarınızı rahatlatır bu da bağırsak sorunlarıyla boğuşuyorsanız size iyi gelebilir. Biraz rezene çayı içmek vücudunuzu temizlemenize ve toksinleri vücuttan atmanıza yardımcı olur.
Rezene içinde bulunan Estragole kimyasalı, bebek veya yetişkinler için büyük miktarlarda alındığında zararı olabilir. Hamile iseniz rezene çayı içmekten kaçınmalısınız. Rezene tohumu ile aktive edilen östrojen, halihazırda her türlü hormonda dalgalanmalar yaşayan hamile kadınların vücudunda zararlı etkilere neden olabilir.
Rezene maydanozgiller ailesindendir bu yüzden havuç, kereviz veya pelin otu da dahil olmak üzere bu ailenin diğer bitkilerine alerjiniz varsa rezene çayı içmekten kaçının. Ayrıca antikoagülan kullanıyorsanız veya herhangi bir kanama rahatsızlığınız varsa, rezene çayı tüketirken daha dikkatli olmalısınız.