Miyom, kadın üreme sisteminde görülen tümörlerden en yaygınıdır. Aslında düz kas hücrelerinden ve rahim içinde gelişen fibröz bağ dokusundan meydana gelmiş tümörlerdir. Doktorlar, üreme çağındaki kadınların %20 ila %50’sinin miyomu olduğunu tahmin ediyorlar. Miyom vakalarının % 99’unda tümörler kansızdır. Miyomun büyüklüğü kansere bağlı olarak bezelye boyutundan greyfurt boyutuna kadar değişebilir. Miyom Hastalığının Nedenleri Miyom neden oluşur […]
Miyom, kadın üreme sisteminde görülen tümörlerden en yaygınıdır. Aslında düz kas hücrelerinden ve rahim içinde gelişen fibröz bağ dokusundan meydana gelmiş tümörlerdir. Doktorlar, üreme çağındaki kadınların %20 ila %50’sinin miyomu olduğunu tahmin ediyorlar. Miyom vakalarının % 99’unda tümörler kansızdır. Miyomun büyüklüğü kansere bağlı olarak bezelye boyutundan greyfurt boyutuna kadar değişebilir.
Miyom neden oluşur diyenlere cevap olarak, miyom oluşumunun nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlara göre aşağıdaki faktörlere bağlı olarak miyom ortaya çıkabilmektadır:
Bazı kadınlarda az belirti görünür ve bazıları hafif veya şiddetli belirtiler verir. Ayrıca her bireyde farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak en yaygın belirtiler aşağıdakilerdir:
Not: Ağır adet dönemi ve adetler arası kanama gibi belirtiler, demir eksikliği anemisinden kaynaklanıyor olabilir.
Aşağıdakileri durumları yaşayan kadınlar miyom hastalığına yakalanma riski altındadır.
Küçük miyomların vücuda herhangi bir etkisi yoktur. Bu durumlarda ilaç tedavisiyle beraber miyomun küçülmesini beklemek en doğrusudur. Miyomun ilaçlarla kontrol altında tutularak kansere yol açması ve yayılması engellenir. Büyük boyutlardaki miyom için ise ameliyat tercih edilebilir. Bir uzman hekime başvurup en doğru tedavi yolunu bulmanız sizin için en iyisi olacaktır.
Ek olarak miyomu beslenme yoluyla da küçültebilirsiniz. Miyomu küçültmek için aşağıdaki beslenme kurallarına uyun.